11-9edb18db0e63c611d6ff73d166bac9a4.jpg
Straatzijde
Straatzijde
Detail
Tuinzijde
Bouw
Bouw
Plattegrond
 

Omschrijving

De woning staat aan de rand van het dorp Rijen. Er is een open uitzicht op het landschap. De plattegrond heeft een boemerang vorm waardoor op de binnenplaats een omsloten buitenterras ontstaat en aan de straatgevel een gebogen gevel die een begeleiding is naar voordeur en carport. Omdat de opdrachtgevers grote tuinliefhebbers zijn is het ontwerpconcept:een tuinkas maken waarin gewoond wordt.


De woning heeft aan de straatzijde een gesloten wand, met gaten. Hierdoor ontstaat een optimale privacy met zicht op wat er op straat gebeurt. De tuinzijde opent zich totaal door hier een geheel glazen wand te maken. Door ook de slaapkamer aan de tuinzijde geheel van glas te maken slaapt men als het ware in de tuin. De tuin speelt in het ontwerp de belangrijkste rol. Aan de tuinzijde is een groot dakoverstek gemaakt om de relatie binnen buiten te vergroten en de zomerse zon buiten te houden. Bij het terras is deze dakoverstek dusdanig groot dat hieronder gezeten kan worden. In het midden is het dak iets opgetild waardoor veel daglicht in de woning komt.

Naast baksteen en keramische pannen speelt hout een grote rol in de materialisering van de woning: draagconstructie van eiken boomstammen, spanten van gelamineerd vuren, dakbeschot van vuren delen (zichtkwaliteit), vuren houten verdiepingsvloer, mahonie kozijnen (met FSC keur), dakoverstekken in vuren en een gootrand van gemodificeerd vuren.

Type:  Particuliere woning, nieuwbouw
Status:  Opgeleverd augustus 2009
Aannemer:  Biologische-Bouw Collectief, Riel
Adviseurs:  Konstructiebureau Hooijen BV

  

 

Media:       
Publicatie      Vakblad "Houtwereld", 01-12-2011

Residential individuals Woningen particulier