_FED1316-71d55a2ce78349d65eff3207661cc690.jpg
Aanzicht
Natuursteen plint
Verbinding bestaand-nieuw
Balustrade
Dakterras
Dakterras (2)
Interieur
Interieur (2)
Detail kolom
Massieve dakplaat
Plattegrond
 

Omschrijving

De karakteristieke vrijstaande woning is zo veel mogelijk gerespecteerd door de nieuw aan te bouwen woonkamer los van de woning te plaatsen. De aanbouw wordt hierdoor onderdeel van de tuin. Het contrast met de woning wordt versterkt door de vorm en het materiaalgebruik van de aanbouw. De verbinding tussen de nieuwe leefruimte en de bestaande woning wordt gevormd door een glazen doorgang waardoor de bewoner een duidelijke overgang ervaart tussen de bestaande en de nieuwe ruimte.

Om de relatie met de tuin te vergroten is de ronde aanbouw uitgevoerd in hout en voorzien van een grove natuurstenen plint. Naast de gevelafwerking is ook de draagconstructie volledig van hout. Ronde kolommen van gelamineerd vuren dragen een massief houten vloerplaat. Deze Inholz vloerplaat is opgebouwd uit met duvels (lijmloos) verbonden balken. De balken hebben aan de onderzijde een sponning voorzien van geluidsisolatie. Deze sponning zorgt tevens voor een karakterestieke zichtkwaliteit. De massieve vloerplaat is voorzien van randbalk opgebouwd uit drie lagen multiplex. Deze multiplex lagen zijn bevestigd in de kopse kant van iedere balk van de vloerplaat. De stabiliteit wordt verzorgt door houtskeletbouw-elementen die aan deze rand gekoppeld zijn. De grote hoeveelheid hout heeft een positieve invloed op de gezondheid van het binnenklimaat.

De woonkamer is rondom voorzien van grote ramen met een geknikte tussenstijl. De kozijnen zijn uitgevoerd in transparant behandeld mahonie. De gevelafwerking bestaat uit vertikaal geplaatste western red ceder delen (transparant behandeld). Deze delen zijn in het zelfde vlak toegepast in de balustrade van het dakterras. De vloerdelen van het dakterras zijn uit onderhoudsoverweging uitgevoerd in een composiet van houtvezels en kunststof.

Type:  Particuliere woning, uitbreiding
Status:  Opgeleverd maart 2011
Aannemer:  Biologische-Bouw Collectief bv, Riel
Adviseurs:  Ingenieursbureau Van Maris (Constructeur)
Projectteamlid:  Daan Bolier
 Niels Hoffmans 

  

 

Media:       
Publicatie      Vakblad "Houtwereld", 01-12-2011
Publicatie      Dagblad "BN de Stem", 21-06-2012
Publicatie      Woonkrant "Telegraaf", 19-09-2012

Residential individuals Woningen particulier